Radni terapeuti savjetuju:

Dnevna rutina

Organizirajte novu dnevnu rutinu koja vam daje osjećaj stabilnosti i kontrole. Nastojte je održavati uobičajenom što je više moguće. Postavite dnevne ciljeve koji će vam dati smisao i značenje.

Napravite dnevni raspored aktivnosti i pokušajte ga pratiti. Vodite brigu o snu te nastojte ići spavati i ustajati u isto vrijeme. Ako radite ili pratite nastavu od kuće, odredite i organizirajte mjesto na kojem ćete boraviti. Po mogućnosti podesite stol, računalo i radne materijale vodeći računa o ergonomiji.

Dnevne okupacije

Održavajte osobnu higijenu, a u ovim okolnostima posebnu pažnju posvetite aktivnosti pranja ruku.

Budući da većinu vremena provodimo u kući, važno je voditi brigu o pravilnoj prehrani te tjelovježbi. Ako kuhanje nije vaša omiljena okupacija, razmotrite mogućnost dostave zdravih obroka u kuću.

Iskoristite prednosti tehnologije i kupnju obavljate putem online servisa. Pronađite okupacije u kojima će cijela obitelj uživati. Sudjelujte u različitim aktivnostima slobodnog vremena. Mnogi sadržaji sada su dostupni i online, kao što su postave muzeja i kazališne predstave. Povežite se s kolegama i prijateljima putem društvenih mreža, mobitela i telefona.

Uloge

Razmotrite svoje uloge u svakodnevnom životu te način na koji ih možete održavati i unaprijediti tijekom ovog perioda, bilo da je u pitanju uloga roditelja, djeda, susjeda, člana zajednice, volontera, prijatelja, radnika, učenika, kolege, sestre, kćeri…

Pronađite balans

Pokušajte održavati balans u aktivnostima produktivnosti, brige o sebi i drugima te slobodnom vremenu.

Ne zadržavajte se dugo u jednom položaju.

Pronađite vrijeme za tjelovježbu i igru.

Prihvatite izazov

Razmislite o aktivnostima i vještinama koje bi mogli unaprijediti u ovom periodu kada više boravite u kući, ili o novima u kojima bi mogli sudjelovati, bilo da je riječ o online edukacijama, kuhanju, društvenim igrama, uređivanju životnog prostora, podučavanju članova obitelji novim vještinama…